Bijzondere spreekuren en behandelingen
Naast ons basiszorgaanbod kunt u bij ons ook terecht voor vernieuwende eerstelijnspatiëntenzorg. Zo bieden wij u innovatieve en bijzondere spreekuren, behandelingen en zorgprogramma's. Hiervoor werken diverse disciplines binnen Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra én daarbuiten samen om u de beste zorg te leveren. Bijvoorbeeld huisartsen, verpleegkundig specialisten en fysiotherapeuten. Maar ook huisartsen, POH-GGZ, psychologen en psychiaters. Zo kunnen wij u optimaal begeleiden en uw gezondheid verbeteren.
Advies & controle geneesmiddelengebruik (farmacotherapie)
Advies & controle geneesmiddelengebruik (farmacotherapie)
Op locatie Terwijde werkt een apotheker-farmacotherapeut. Zij is gespecialiseerd in het optimaliseren van geneesmiddelengebruik.
Tijdens haar spreekuur gaat zij met u in gesprek over de volgende punten:
• hoe u de medicijnen gebruikt;
• of uw geneesmiddelen goed werken;
• welke bijwerkingen u eventueel heeft;
• of de geneesmiddelen goed samengaan of elkaar juist tegenwerken;
• of u alle medicijnen in de huidige samenstelling nodig heeft.
Tijdens uw bezoek krijgt u alle aandacht en zorg op het gebied van uw geneesmiddelen die u op dat moment nodig heeft. Na het gesprek overlegt de farmacotherapeut met uw huisarts of specialist over mogelijke verbeteringen. De bevindingen worden vervolgens zo spoedig mogelijk met u besproken.
Daarnaast kunt u ook een afspraak maken voor gerichte vragen, zoals een mogelijke bijwerking of problemen bij het gebruik van een geneesmiddel.
Een farmacotherapeut vormt daarmee een aanvulling op de zorgverlening van uw huisarts en apotheker. Een consult kost u niets. Dit valt namelijk buiten het eigen risico.
MAAK KOSTELOOS EEN AFSPRAAK
Via de doktersassistent kunt u zonder verwijzing van de huisarts een afspraak maken met apotheker-farmacotherapeut Valerie Meijvis in Terwijde.
Astma en COPD
Astma en COPD
Voor mensen met de longziekte COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease: een blijvende vernauwing van de luchtwegen) heeft Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra een zorgprogramma. Binnen dit programma helpen onze huisartsen en praktijkverpleegkundigen u om uw longklachten zo goed mogelijk onder controle te houden en verdere verslechtering te voorkomen. Met als streven om de kwaliteit van zorg en leven voor mensen met deze longziekte te verbeteren.
Binnen dit programma werken onze huisartsen en praktijkondersteuners samen met fysiotherapeuten, diëtisten en longartsen. Uw huisarts coördineert deze zorg en is het eerste aanspreekpunt in dit zorgprogramma.
CONTROLES
Minimaal een keer per jaar brengt u een bezoek aan een van onze praktijkverpleegkundigen waarin u bespreekt hoe het met u en uw leefstijl gaat (voldoende bewegen, stoppen met roken en gezond eten). Daarnaast doet zij verschillende metingen. Bijvoorbeeld een longmeting.
Het is belangrijk om u goed voor te bereiden op controles en afspraken bij de praktijkverpleegkundigen en de huisarts. Bedenk vooraf wat goed gaat, wat u lastig vindt en op welke vragen u een antwoord wilt hebben. Aan de hand van de antwoorden op deze vragen, uw uitslagen, uw persoonlijke omstandigheden en uw wensen, stelt u samen met uw huisarts de behandeldoelen op voor komend jaar. U bepaalt hierbij zelf wat u belangrijk vindt. En u staat er niet alleen voor. Samen met de zorgprofessionals en de mensen om u heen, vormt u als het ware een team.
SAMENWERKINGSPARTNERS
Indien nodig krijgt u ook hulp van samenwerkingspartners, zoals een fysiotherapeut of diëtiste. En we werken ook samen met de longartsen in het St. Antonius Ziekenhuis, die kunnen wij om advies vragen als dat nodig is. Zo krijgt u de beste zorg. Ook op het gebied van leefstijlbegeleiding hebben wij u veel te bieden. Zo kan de praktijkverpleegkundige u bijvoorbeeld begeleiden als u wilt stoppen met roken.
EVALUATIE & VERBETERING
Jaarlijks bekijken wij aan de hand van geanonimiseerde zorggegevens hoe de kwaliteit van onze COPD-zorg het afgelopen jaar is geweest. We vergelijken de kwaliteit van onze COPD-zorg, met de zorg zoals die geleverd wordt door andere gezondheidscentra en huisartsen in Nederland. Zo streven wij er ieder jaar weer naar om de kwaliteit van zorg te verbeteren en aan te passen aan uw wensen.
De huisartsen en praktijkverpleegkundigen krijgen bovendien regelmatig nascholing van onder meer onze kaderhuisarts Astma/COPD, zodat zij op de hoogte blijven van de actuele ontwikkelingen in de COPD-zorg.
Dermatoscopiespreekuur
Dermatoscopiespreekuur
Signaleert uw huisarts of fysiotherapeut een afwijkende moedervlek of verdacht plekje op de huid? Dan kan diegene u eenvoudig en snel doorverwijzen naar ons dermatoscopiespreekuur, in plaats van direct naar de dermatoloog.
Tijdens dit speciale spreekuur bekijkt een van onze verpleegkundig specialisten de verdachte huidafwijking met behulp van een speciale microscoop: een dermatoscoop. Zij heeft een kort lijntje met de dermatoloog, zodat ze bij twijfel altijd kan overleggen of advies kan vragen.
Diabetes
Diabetes
Onze huisartsen en praktijkverpleegkundigen helpen u om uw suikergehalte op het gewenste niveau te houden, en u zich zo goed mogelijk te laten voelen. Regelmatig krijgt u controles en praktische leefstijladviezen om risico’s op hart- en vaatziekten tot een minimum te beperken en schade aan ogen, nieren, voeten en hart- en bloedvaten te voorkomen.
Uw huisarts heeft een team van diabetesexperts verzameld, zoals de praktijkverpleegkundige, podotherapeut, diëtist en internist, om u goede diabeteszorg op maat te kunnen bieden dicht bij huis. Uw huisarts coördineert die zorg en is eerste aanspreekpunt in dit zorgprogramma.
CONTROLES
Viermaal per jaar brengt u een bezoek aan een van onze praktijkverpleegkundigen waarin u bespreekt hoe het met u en uw leefstijl gaat (voldoende bewegen, stoppen met roken en gezond eten). Daarnaast doet zij verschillende metingen.
Het is belangrijk om u goed voor te bereiden op controles en afspraken bij de praktijkverpleegkundigen en de huisarts. Bedenk vooraf wat goed gaat, wat u lastig vindt en op welke vragen u een antwoord wilt hebben. Aan de hand van de antwoorden op deze vragen, uw uitslagen, uw persoonlijke omstandigheden en uw wensen, stelt u samen met uw huisarts de behandeldoelen op voor het komende jaar. U bepaalt zelf wat u belangrijk vindt. En u staat er niet alleen voor. Samen met de zorgprofessionals en de mensen om u heen, vormt u als het ware een team.
SAMENWERKINGSPARTNERS
Indien nodig krijgt u ook hulp van samenwerkingspartners, zoals een podotherapeut bij voetproblemen. En we werken ook samen met de internisten in het St. Antonius Ziekenhuis, die kunnen wij om advies vragen als dat nodig is. Zo krijgt u de beste zorg.
Ook op het gebied van leefstijlbegeleiding hebben wij u veel te bieden. U kunt bijvoorbeeld samen met de diëtist en andere patiënten met diabetes een supermarkt bezoeken om voedingsmiddelen te leren kiezen die passen in een gezond voedingspatroon.
Een andere mogelijkheid is om samen met andere patiënten met diabetes (of overgewicht) te gaan wandelen onder leiding van een professionele wandelcoach. Daarnaast biedt Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra ook een speciaal leefstijlprogramma aan.
EVALUATIE & VERBETERING
Jaarlijks bekijken wij aan de hand van geanonimiseerde zorggegevens hoe de kwaliteit van onze diabeteszorg het afgelopen jaar is geweest. We vergelijken de kwaliteit van onze diabeteszorg, met de zorg zoals die geleverd is door andere gezondheidscentra en huisartsen in Nederland. Zo streven wij er ieder jaar weer naar om de kwaliteit van zorg te verbeteren en aan te passen aan uw wensen.
De huisartsen en praktijkverpleegkundigen krijgen regelmatig nascholing van onder meer onze kaderhuisarts diabetes, zodat zij op de hoogte blijven van de actuele ontwikkelingen in de diabeteszorg.
GGZ / Psychische hulp
GGZ / Psychische hulp
Zit u door psychische klachten niet lekker in uw vel? Onze praktijkondersteuner (POH-)GGZ helpt u om uw klachten en problemen in kaart te brengen en stelt in overleg met uw huisarts vast welke hulp het beste bij u past. In de meeste gevallen kan de POH-GGZ in samenwerking met uw huisarts u de vereiste hulp in onze huisartspraktijk bieden. Deze hulp bestaat bijvoorbeeld uit begeleiding, voorlichting, gerichte psychologische behandelprogramma's en/of medicatie.
Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra werkt nauw samen met deskundigen binnen én buiten de praktijk om de zorgverlening voor u optimaal, prettig en zo kosteneffectief mogelijk te houden. Daarnaast vindt continu onderzoek plaats naar betere behandelmogelijkheden.
Hart- en vaatziekten (CVRM)
Hart- en vaatziekten (CVRM)
Binnen Leidsche Rijn wonen relatief veel jongvolwassenen. Reden voor Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra om extra aandacht te besteden aan het voorkomen van hart- en vaatziekten. De basis daarvoor wordt namelijk op jonge leeftijd gelegd.
Daarom hebben wij een zorgprogramma voor hart- en vaatziekten opgezet, waarin de huisarts met andere zorgverleners samenwerkt. Bovendien hebben we ervoor gezorgd dat we binnen onze gezondheidscentra over voldoende meetapparatuur beschikken om nader onderzoek te kunnen doen. Zoals een hartfilmpje maken.
Het zorgprogramma noemen we ook wel 'Cardio Vasculair Risico Management (CVRM)'. Hierin bieden wij u, samen met andere zorgverleners zoals de praktijkverpleegkundige en de diëtist, de beste zorg voor hart- en vaatziekten aan. Uw huisarts coördineert deze zorg.
Leefstijl
Leefstijl
Een gezond leven leiden gaat in feite over zelf invloed kunnen uitoefenen op het voorkomen van ziektes. Wij hechten hier veel waarde aan en hebben daarom een zorgprogramma op het gebied van leefstijl ontwikkeld in samenwerking met verschillende specialisten.
Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra heeft de afgelopen jaren een compleet leefstijlaanbod op de kaart gezet onder de naam Julius Gezond. Hieronder valt een aantal programma’s met als doel uw leefstijl te bevorderen:
- beweegprogramma’s;
- dieetadvies;
- stopen met roken;
- psychosociale programma’s. Psychosociaal gaat zowel over gedachten en gevoelens (psyche), als over het contact met andere mensen (sociaal). De programma's zijn erop gericht dat u weer lekker in uw vel komt te zitten.
Nazorg en revalidatie na COVID
Nazorg en revalidatie na COVID
Voor patiënten die na een corona-infectie blijvende klachten ervaren (long-COVID) bieden wij een revalidatietraject. Het traject start met een onderzoek naar uw spierkracht, conditie en energiebalans. Vervolgens wordt samen met u een behandelplan gemaakt voor actief herstel. De behandeling vindt plaats bij verschillende zorgverleners. Bij een fysiotherapeut, maar afhankelijk van wat u nodig heeft bijvoorbeeld ook een diëtist, ergotherapeut, logopedist of praktijkondersteuner (POH).
Ouderenzorg
Ouderenzorg
Zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen, is een wens van veel ouderen. Daar helpen wij graag bij en daarom hebben we een speciaal zorgprogramma 'Ouderenzorg' opgezet.
Een verpleegkundig specialist gaat met ouderen (en naasten) in gesprek over alle kanten van het ouder worden: het lichamelijk, geestelijk, sociaal en maatschappelijk welzijn. Waar heeft de patiënt behoefte aan? Welke uitdagingen en kansen zijn er? Waar nodig biedt de verpleegkundig specialist hulp en ondersteuning.
Urogynaecologisch spreekuur
Urogynaecologisch spreekuur
Er zijn veel mensen die last hebben van incontinentie of andere klachten op het gebied van bekken of blaas (zogeheten urogynaecologische klachten).
Wist u dat hier via uw huisarts iets aan te doen is? Uw huisarts kan u doorverwijzen naar het spreekuur van de urogynaecologische specialisten van Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra. Een bekkenbodemfysiotherapeut, verpleegkundig specialist en huisarts die gespecialiseerd is in urogynaecologie en echo's maken, werken samen om u de beste zorg te verlenen.
Bijzonder zorgaanbod fysiotherapie
Onze fysiotherapeuten bieden verschillende zorg- en beweegprogramma's aan, zowel in groepsverband als individueel. Bijvoorbeeld voor ouderen, mensen met diabetes en mensen met obesitas.