Onderzoek: verbeteren leefstijl na beroerte
1 februari 2024
Jaarlijks worden in Nederland 40.000 mensen getroffen door een beroerte. Van die groep krijgt ongeveer een kwart binnen een jaar opnieuw een beroerte, TIA of hartinfarct. Om dit aantal te verminderen vindt een onderzoek plaats binnen de Academische Werkplaats Fysiotherapie: een structurele samenwerking op het gebied van onderwijs, zorginnovatie en wetenschappelijk onderzoek tussen Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra, UMC Utrecht, Hogeschool Utrecht en Fontys Paramedische Hogeschool.
Meer bewegen, minder zitten en beter slapen
Binnen het onderzoek werken we met een aanpak die ‘RISE’ heet. Hierbij gaan fysiotherapeuten thuis bij mensen op bezoek. Ze ondersteunen mensen om na een beroerte meer te bewegen, minder te zitten en beter te slapen, door ze persoonlijke adviezen en begeleiding te bieden. Daarbij worden mensen ook geholpen door een app op hun telefoon en een speciaal ontwikkelde bewegingssensor die ze in hun broekzak kunnen stoppen.
Zo hopen we de dagelijkse balans in zitten, bewegen en slapen van deze patiënten te verbeteren. Met als doel om de kans op nieuwe gezondheidsproblemen na een beroerte te verkleinen.
Uitbreiding van het project
De komende tijd wordt het onderzoek ook uitgebreid naar andere regio’s in Nederland. De verwachting is dat de onderzoekers zo bijna duizend beroertepatiënten kunnen volgen. Dit helpt om in kaart te brengen hoe goed de RISE-aanpak werkt voor het voorkomen van nieuwe gezondheidsproblemen bij deze patiëntengroep. Als de aanpak beroertepatiënten inderdaad helpt om langer gezond te blijven, kan het een standaardonderdeel van de behandeling worden.