Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra

Nieuws

05/07/2017

Voorbereid de zomer(vakantie) tegemoet

De zomer is inmiddels in volle gang. Dat betekent voor veel mensen volop zon, vakantie vieren, lekkere lange avonden, buiten zijn en eropuit trekken. Dat zijn de leuke kanten van de zomer. Toch liggen er dit lekkere warme seizoen ook wat gevaren op de loer.  Van zonverbranding tot insectenbeet en van diarree tot. Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Leest u mee?

 

Zon
Om te beginnen is er de zon die uw  huid een lekker kleurtje geeft, uw haar een paar tinten oplicht en een goede invloed heeft op uw gemoedstoestand. Helaas is teveel in de zon zitten ook schadelijk voor uw huid. Als uw na een dagje strand roodverbrand naar huis gaat, is het in feite uw huid die aangeeft dat er schade wordt aangericht door de ultraviolette straling in het zonlicht. De rode, pijnlijke reactie van de huid en het vervellen nadien zijn het ‘souvenirtje’ dat u hier aan overhoudt. Wellicht zijn sommige adviezen ten overvloede, maar het kan nooit kwaad om het nog maar eens te zeggen.

 

Tips om zonverbranding tegen te gaan:

-       Gebruik altijd een zonnebrandcrème met beschermingsfactor (SPF) van minstens 30 (ook als de zon niet zo fel is of lijkt te zijn)

-       Smeer kinderen extra goed in; niet alleen op het strand, ook voordat ze naar school gaan of buiten spelen

-       Herhaal het smeren iedere 2 uur. Eventueel vaker als u heeft gesport, gezwommen of transpireert. 

-       Zet altijd een zonnebril op en kijk bij aankoop of deze ‘100% UV’ of ‘UV400’ is.

-       Draag beschermende kleding en een hoed of pet met zonneklep

-       Ga niet op het heetste van de dag (tussen 12.00 en 15.00) in de zon liggen of zitten en zoek de schaduw op.

-       Toch verbrand? Neem een lauwwarme douche zonder zeep, smeer u in met een product dat aloë vera bevat en blijf een paar dagen uit de zon.

 

 

Voorkom diarree op reis
Diarree is niet voor niets het schrikbeeld van iedereen die wat verder op reis gaat. Het schijnt dat een kwart tot de helft van alle reizigers in de eerste 2 weken te maken krijgt met dit onwenselijke fenomeen. Het wordt daarom ook wel aangeduid met reizigersdiarree. Meestal veroorzaakt door bacteriën, soms door virussen of parasieten. Besmet voedsel is vaak de boosdoener, drinkwater kan – in mindere mate -  ook de oorzaak zijn. Afrika, Azië en Zuid-Amerika loopt u een verhoogde kans reizigersdiarree op te lopen.

 

Tips om diarree te voorkomen

-       Vermijd voedsel dat op een dubieuze plek of wijze wordt bereid.

-       Voedsel is het veiligste als het tot een hoge temperatuur verhit is geweest of als het gedroogd is. Schaal- en schelpdieren zijn een minder veilige keuze.

-       Rauw en ongepasteuriseerd voedsel, zoals niet doorbakken vlees of een koud buffet slaat u maar beter over.

-       Drink geen water uit de kraan, maar uit een fles die zichtbaar nog niet open is geweest. Ook wanneer u alleen uw mond spoelt of uw tanden poetst.

-       Was uw handen geregeld (en altijd na een toiletbezoek) met water en zeep.

 

Muggenbeten en andere beten
Een muggenbult kan knap vervelend zijn. In andere landen kan de reactie bovendien soms een stuk heftiger zijn. In Nederland is de kans om ziek te worden naeen muggenbeet erg klein. Gaat u naar Zuid-Amerika, Midden-Amerika of Afrika? Dan is het extra goed opletten, omdat u een verhoogd risico loopt om besmet te raken met ziektes als malaria, het zikavirus, degue of chikungunya. Maar weet u wel zeker dat het een muggenbult is? Soms kan het ook een ander insect zijn geweest. Wespen, bijen, vlooien, dazen, mieren, teken, steekvliegen en bed bugs kunnen ook beten veroorzaken. Tips om muggenbeten te voorkomen en hoe er mee om te gaan.

 

Tips om muggenbeten te voorkomen en te verlichten

-       Gebruik DEET om muggen op afstand te houden. Smeer je ermee in en spuit het in de omgeving. Let er wel op dat u bij kinderen. producten met een lagere DEET-dosering gebruikt

-       Muggen houden niet van de geur van citroen. Plaats citronellakaarsen om ze uit de buurt te houden.

-       Lange, wijde, loszittende kleding bemoeilijkt het de mug om te steken. Met strakke kleding maakt u het ze een stuk makkelijker.

-       Verwijder na een wespen- of bijensteek de achtergebleven angel voorzichtig met een pincet, zonder het gifblaasje verder leeg te knijpen. Leg daarna een nat doekje op de plek.

-       Bent u allergisch voor een bijen- of wespensteek. Dan kunt u flink ziek worden. In dat geval is het raadzaam altijd langs een hulppost te gaan.

-       Bent u door een wesp in uw mond of keel gestoken? Ga dan direct naar de dichtstbijzijnde hulppost of het ziekenhuis.

-       Krijgt u last van benauwdheid, ademnood, zwellingen op andere plekken dan de insectenbeet? Ga ook dan direct naar een hulppost of het ziekenhuis.

 

Kwallenbeten
Ook dit hoopt u liever niet meet e maken: bent u net lekker een stukje aan het zwemmen in de zee, schiet er een pijnscheut door uw been. Een kwallenbeet! Overigens is het geen echte beet; een kwal steekt met een van zijn tentakels, desondanks hebben we het in de volksmond toch over een kwallenbeet. Gevaarlijk is de beet niet, tenzij u er allergisch voor bent. Weet u dit van uzelf? Wees dan extra voorzichtig als u het water ingaat. En als u gestoken wordt door een kwal is het zaak dat u direct medische hulp zoekt. In alle andere gevallen is een kwallenbeet voornamelijk vervelend.  Na het steken van de kwal kunt u klachten krijgen zoals pijn, jeuk, zwelling en roodheid van de huid.

 

Tips na een kwallenbeet

-       Spoel uw huid af met het zoute zeewater en gebruik hiervoor geen drinkwater.

-       Scrub de huid met zand voor een snelle vermindering van de pijn.

-       Smeer de huid in met een after bite-middel voor een insectenbeet. Dat verlicht ook het geval van een kwallenbeet de pijn.

-       Koel de plek van de beet met een natte doek.

-       Vreemde klachten na de beet, zoals overgeven, benauwdheid of hoofdpijn? Ga dan naar een hulppost of ziekenhuis, mogelijk bent u allergisch. 

reclamebureau anno nu ifthen.nl