Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra

Nieuws

29/06/2017

Overbehandeling bij ouderen met type 2 diabetes mellitus?

Bloedsuikers van mensen ouder dan 70 jaar mogen onder sommige omstandigheden best wat hoger zijn. Te strenge controle en overbehandeling kunnen ervoor zorgen dat mensen in deze leeftijdsgroep soms meer kans hebben op nadelige effecten van de behandeling, zoals bijvoorbeeld een te laag suiker. Wij hebben kritisch gekeken naar onze eigen behandeling binnen de Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra. De conclusie is dat sommige mensen mogelijk minder streng behandeld zouden kunnen worden.

Krijgt u de diagnose type 2 diabetes mellitus (suikerziekte), dan is het ontzettend belangrijk uw leefstijl aan te passen. U weet waarschijnlijk als geen ander dat dit onder meer betekent: gezond eten, voldoende bewegen en niet roken. Zo zorgt u ervoor dat de bloedsuiker, bloeddruk en het cholesterol laag zijn en blijven.

Het belang van medicatie
Naast aanpassingen van de leefstijl, zijn regelmatig ook medicijnen nodig. De medicatie helpt bij het verlagen van uw bloedsuiker, bloeddruk en cholesterol. Soms is er ook insuline nodig om uw bloedsuiker te verlagen. Waarom dat zo belangrijk is? Om nare complicaties die ontstaan door de suikerziekte te voorkomen. Dat kunnen bijvoorbeeld hart- en vaatziekten of afwijkingen aan de voeten, ogen, nieren en zenuwen zijn. Met elkaar willen we er voor zorgen dat iemand met type 2 diabetes zolang mogelijk leeft met een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven.

Speciale richtlijnen voor 70-plussers
Leeftijd is een invloedrijke factor in de behandeling. Het Nederlands Huisartsen Genootschap beschrijft richtlijnen voor de behandeling van type 2 diabetes mellitus. In de richtlijn staat onder meer dat de bloedsuikers van mensen ouder dan 70 jaar onder sommige omstandigheden wat hoger mogen zijn. Die omstandigheden verschillen. Heeft u een langer bestaande suikerziekte? Gebruikt u meerdere medicijnen om de glucose te reguleren? Heeft u andere chronische ziektes of aandoeningen? Dit kunnen allemaal redenen zijn om een wat hogere bloedsuiker te accepteren. Bij mensen boven de 70 jaar is er immers weinig goed bewijs dat een strenge controle van de bloedsuiker gunstig is. Bovendien kan een te strenge controle bij mensen die al wat ouder zijn juist klachten geven zoals bijvoorbeeld door een te lage bloedsuiker.

Helaas blijkt in de praktijk dat ouderen regelmatig te streng worden behandeld. Niet alleen wat betreft de bloedsuikerregulatie, maar ook wat betreft het cardiovasculaire risicomanagement, de behandeling van bloeddruk en cholesterol. En vreemd genoeg worden bij ouderen met een (te) lage bloeddruk of bloedsuiker, maar zelden de teugels gevierd.

Pilletje minder
De nieuwe richtlijnen waren reden om kritisch te kijken naar de behandeling van de mensen ouder dan 70 jaar met type 2 diabetes binnen onze eigen vijf Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra. We hebben inmiddels ontdekt dat ook binnen onze gezondheidscentra sommige mensen misschien strenger behandeld worden dan nodig is. Inmiddels zijn alle huisartsen en praktijkverpleegkundigen hierover ingelicht. Wellicht dat bij een volgende controle uw huisarts en praktijkverpleegkundige u adviseren een pilletje minder te nemen of te stoppen met de insuline. Zo waken wij met elkaar voor de beste diabeteszorg!

Vragen?
Heeft u nog vragen naar aanleiding van deze informatie? Uw huisarts kan u hier meer over vertellen. 

reclamebureau anno nu ifthen.nl