Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra

Nieuws

23/12/2015

Onderzoek zelfmanagement diabetes app

In de 2e editie van Julius Med-e-zine in 2015 hebt u kunnen lezen, dat een aantal mensen met diabetes de kwartaalcontroles thuis uit kon gaan voeren met behulp van een bloeddruk- en/of glucosemeter en de online gezondheidsdesk Julius Online. Zie eerder nieuwsbericht: klik hier.

Een volgende stap is om een groep diabetespatiënten te stimuleren hun diabetes zelf beter onder controle te krijgen, namelijk de mensen die insuline gebruiken en nog te hoge bloedsuikerwaarden hebben.

Voor hen is een speciale app ontwikkeld. Samen met het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht willen we gaan onderzoeken of deze app effectief is.

Hoe werkt het?

Als u diabetes hebt, dan komt u ieder kwartaal voor een controle naar de praktijkondersteuner in de praktijk. De praktijkondersteuner biedt u handvatten aan voor een gezonde leefstijl, zodat u zo min mogelijk last hebt van klachten. Denk bijvoorbeeld aan gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging. 

Uiteindelijk is het aan u wat u daarmee doet. Graag bieden we mensen met diabetes die insuline gebruiken ook buiten die kwartaalcontroles een steuntje in de rug om gezond gedrag te stimuleren. Daarvoor is deze smartphone app ontwikkeld. 

Deze app stuurt u als gebruiker berichtjes over het reguleren van glucose, het voorkomen van hypo's, gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging. 

Voor wie?

De smartphone app is ontwikkeld voor mensen:

  • met type 2 diabetes mellitus die insuline gebruiken;
  • tussen de 40 en 70 jaar oud zijn; 
  • én een HbA1c (bloedsuikerwaarde) boven de 53 hebben.


Als u in aanmerking komt voor deelname, ontvangt u een uitnodiging voor het onderzoek per post. De praktijkondersteuner legt u hier graag alles over uit. 

Indien u vervolgens wilt deelnemen aan het onderzoek, wordt via loting bepaald of u kunt meedoen. U hoeft niet vaker naar de praktijk te komen en de bijbehorende vragenlijsten kunt u thuis via internet invullen.

Vragen?

Hebt u nog vagen over het onderzoek? Neem dan contact op met Anne Meike Boels (zie foto), arts-onderzoeker UMC Utrecht, via a.m.boels-2@umcutrecht.nl

reclamebureau anno nu ifthen.nl