Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra

Nieuws

18/12/2020

Niemand alleen in Leidsche Rijn

Sociale contacten zijn belangrijk, vooral in deze lastige tijd. Maar helaas heeft niet iedereen een vangnet. Het gevoel alleen te zijn signaleren we onder meer bij jongeren, alleenstaande ouders, overbelaste mantelzorgers, nieuwkomers, expats en ouderen. Zeker in nieuwbouwwijken waar mensen elkaar nog niet zo goed kennen. Daarom heeft de Gezonde wijk alliantie buurtprojecten opgezet (zoals Dock en In de kern gezond) en heeft Living Apart Together in het voorjaar een speciaal programma opgesteld waarbij mensen bijvoorbeeld aan kunnen schuiven bij Tafeltje voor 1 (als dat dan is toegestaan). Vanuit andere organisaties is er juist aandacht voor bijvoorbeeld mensen met psychische klachten of de groep ouderen

Ouderen

Zo willen Humanitas Utrecht en de Zonnebloem Utrecht door middel van het maatjesproject “Vriendschappelijk Huisbezoek Leidsche Rijn” eenzaamheid voor deze laatste groep voorkomen. Ze koppelen ouderen die behoefte hebben aan contact of die meer willen ondernemen één-op-één aan een leeftijdsgenoot. Samen drinken ze een kopje koffie, hebben een goed gesprek en ondernemen ze activiteiten in de wijk. Zo komt de deelnemer langzaam uit zijn/haar sociaal isolement en leert de wijk beter kennen. 

De vrijwilliger is een wijkgenoot, die de wijk kent en actief is. Ze zoeken daarbij een goede match tussen de deelnemer en vrijwilliger, zodat een waardevol contact kan ontstaan. Alle vrijwilligers ontvangen training en begeleiding. Bij alle contacten wordt uiteraard rekening gehouden met de coronamaatregelen. Ook is het mogelijk om het contact voorlopig telefonisch of digitaal te laten verlopen.

Doorverwijzen

Kent of bent u iemand die baat heeft bij een maatje? Of iemand die zich in wil zetten als vrijwilliger? Zij kunnen zich aanmelden via de websites www.humanitas.nl/utrecht of vhb.utrecht@humanitas.nl, of bellen naar 06-82012900.

reclamebureau anno nu ifthen.nl