Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra

Nieuws

25/02/2015

Lancering Persoonlijke Gezondheidscheck groot succes

Op 24 februari 2015 hebben een aantal artsenorganisaties en grote gezondheidsfondsen een online Persoonlijke Gezondheidscheck (PGC) gelanceerd. Een volledige check die zich vooral richt op preventie en het verbeteren van de eigen leefstijl. Gisteren hebben al zo'n 2 miljoen mensen de site bezocht, waardoor deze korte tijd eruit lag.

Door deel te nemen aan de PGC krijgen mensen een compleet inzicht in hun leefstijl en de risico's op hart- en vaatziekten, diabetes, longaandoeningen en nierziekten. De thema's waar ze zelf invloed op kunnen uitoefenen, komen aan bod. Aanvullende testen kunnen ze tegen betaling doen.

Ervaringen pilot huisarts Karolien van den Brekel

Huisarts Karolien van den Brekel (zie foto) van LRJG heeft meegewerkt aan de pilot van de PGC. "Ik merkte dat mensen die de test deden, daarna aan de slag gingen met hun leefstijl. Ze werden zich namelijk bewust van de invloed daarvan op hun gezondheid. Zo'n 30 procent van de mensen die meededen, zijn zelf gezonder gaan bewegen en eten zonder mijn tussenkomst. Ook zijn mensen minder alcohol gaan drinken of gestopt met roken.

De test helpt ze direct inzicht te krijgen in hun eigen gezondheidssituatie en houdt ze een spiegel voor. Met advies over een aanvullend aanbod stimuleert de PGC hen om in actie te komen."

Taak huisarts

"Ik vind het ook onze taak als huisarts om gezondheid en gedrag te stimuleren en mensen bewust te maken van wat ze zelf kunnen doen. Uit onderzoek blijkt dat het merendeel van de mensen dit ook van hun huisarts verwacht. Toch heb je maar tien minuten voor een consult.

Ik kan mensen nu wijzen op bijvoorbeeld hun overgewicht en adviseren om de test te doen, zonder al meteen een uitgebreid gesprek hierover te voeren. Daarna kunnen ze terugkomen of zelf aan de slag gaan."

De Persoonlijke Gezondheidscheck (PGC) is een gezamenlijk initiatief van de huisartsenorganisaties NHG en LHV, de GGD'en, de arbeidsgeneeskundigen, het Diabetesfonds, het Longfonds, de Nierstichting, de Hartstichting en het NIPED.

Leefstijlprogramma Julius Fit

Zou u gezonder willen leven, maar vindt u het lastig hiermee te starten? Graag helpen wij u stappen te zetten naar een gezonde(re) leefstijl via het leefstijlprogramma Julius Fit. Dit programma valt onder de reguliere huisartsenzorg en wordt dus vergoed. Lees meer.

In de media

Op dinsdag 24 februari hebben verschillende media aandacht besteed aan de PGC, onder meer:

  • RTL Nieuws (inclusief kort interview Karolien van den Brekel):


  • RTL Late Night (inclusief uitgebreid interview Karolien van den Brekel):
Zelf de test doen?
Ga naar persoonlijkegezondheidscheck.nl

reclamebureau anno nu ifthen.nl