Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra

Nieuws

28/12/2016

Hulp bij uw voedingspatroon bij diabetes

Risico’s van overgewicht

Steeds meer mensen ontwikkelen type 2 diabetes mellitus, ook wel ‘ouderdomssuiker’ of 'welvaartssuiker' bij jonge mensen met overgewicht. Als u weinig beweegt en ongezond eet, dan loopt u het risico op overgewicht. Overgewicht heeft als gevolg dat u minder gevoelig wordt voor het hormoon insuline. De alvleesklier maakt dit hormoon aan. Insuline zorgt dat uw bloedsuiker niet te hoog wordt.

Als uw lichaam minder gevoelig wordt voor insuline, dan gaan uw bloedglucosewaarden stijgen. Mogelijk speelt erfelijke aanleg in uw familie ook een rol, en dan ontstaat al snel type 2 diabetes mellitus. De huidige medische behandeling inclusief medicijnen biedt veel mogelijkheden om deze chronische ziekte goed te behandelen. 

Een gezonde leefstijl is en blijft de basis van de diabetesbehandeling. Met een gezonde leefstijl wordt uw gezondheid beter en komt u ook lekker in uw vel te zitten.

Wat is een gezonde leefstijl?

Denk bij het ontwikkelen van een gezonde leefstijl aan stoppen met roken, minder alcohol drinken, voldoende bewegen en een gezond eetpatroon volgen. Vooral een gezond eetpatroon draagt positief bij aan uw bloedglucosewaarden, uw bloeddruk en vetten. Het is heel belangrijk om dit goed in balans te brengen, zodat de diabetes in de toekomst geen verdere moeilijkheden voor u oplevert.

Veel mensen vinden het aanpassen van hun leefstijl erg moeilijk, want ze leven al jaren op deze manier. Binnen Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra werken veel deskundige medewerkers op het gebied van diverse leefstijlveranderingen. Zij helpen u graag.


Hulp bij het aanpassen van uw voedingspatroon

Voor het veranderen van uw voedingspatroon bij diabetes hebben wij onlangs een nieuw programma ontwikkeld. Als u namelijk net hebt gehoord dat u diabetes hebt ontwikkeld, insuline gaat gebruiken en/of bepaalde bijkomende klachten hebt gekregen, zoals nierproblemen, dan is extra aandacht voor uw voedingspatroon van belang.

Maandelijkse bijeenkomst met voedingstips

Maandelijks vindt er in 1 van onze 5 gezondheidscentra een bijeenkomst plaats waar u informatie krijgt over voeding bij diabetes, zoals:

  • basiskennis van voeding bij diabetes;
  • inzicht in een goede koolhydraatverdeling over de dag;
  • diverse voedingstips. 


Tijdens een 2e bijeenkomst kunt u meedoen aan een bezoek aan een supermarkt, waarbij de etiketten van de verschillende voedingsproducten gezamenlijk kritisch onder de loep worden genomen. De deelnemers waren heel positief over de bijeenkomsten die al hebben plaatsgevonden.

Meld u aan

In de wachtkamer van uw huisarts vindt u de posters met de data van de komende bijeenkomsten. Ook uw praktijkondersteuner kan u hierover informeren. Wij hopen u binnenkort op 1 van onze bijeenkomsten te mogen ontmoeten. Deelname is kosteloos en u mag uw partner ook meenemen.

Hebt u nog vragen of wilt u zich aanmelden? Neemt u dan contact op met onze diëtiste Laura van Lith via l.vanlith@dietheek.nl

Mw. dr. H.E. Hart, huisarts en kaderarts diabetes, Mw. L. van Lith, diëtiste (zie foto)

reclamebureau anno nu ifthen.nl