Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra

Nieuws

12/10/2018

Huisarts of verpleegkundig specialist?

Hebt u een van onze verpleegkundig specialisten al ontmoet? Het is een relatief nieuwe functie in de huisartsenpraktijk die ervoor zorgt dat u nóg sneller en efficiënter geholpen wordt. We vertellen u daarom graag meer over deze functie en stellen ze kort aan u voor.

Onze nieuwe collega’s zijn ervaren verpleegkundigen met een masteropleiding tot verpleegkundig specialist in de huisartsenzorg. Ze werken zelfstandig naast de huisarts en zijn gespecialiseerd in het diagnosticeren van lichte medische zorg en waar nodig het behandelen hiervan. U kunt bijvoorbeeld bij hen komen als u klachten heeft op het gebied van keel, neus, oren, longen, huid, urinewegen, bewegingsapparaat, gynaecologie of ouderenzorg. 

De verpleegkundig specialisten biedenbinnen het medische gebied waarin ze zijn opgeleid dezelfde kwaliteit van zorg als een huisarts, kunnen medicijnen voorschrijven én hebben vaak sneller een plekje op het spreekuur. Bijkomend voordeel is dat ze naast het medische aspect ook meteen kijken naar wat de gevolgen voor u zijn vanuit de verpleegkundige achtergrond.

Maar hoe komt u bij ze terecht? Als u naar de praktijk belt voor een afspraak weten de doktersassistenten precies met welke klachten ze u door kunnen sturen naar de verpleegkundig specialisten. En mocht de klacht toch buiten het kennisgebied vallen, dan overlegt de verpleegkundig specialist alsnog met collega huisartsen of met een arts in het ziekenhuis.

De functie is een uitkomst voor de groeiende agendadruk bij huisartsen die onder meer is ontstaan door verschuivingen in de zorg, het feit dat mensen steeds ouder worden en het tekort aan huisartsen. Op deze manier kunnen we namelijk aan alle patiënten een betere service bieden.

Inmiddels zijn er drie ervaren verpleegkundig specialisten en twee verpleegkundig specialisten in opleiding werkzaam binnen de vijf gezondheidscentra van LRJG. Een aantal van hen stelt zich graag kort aan u voor:

Caroline Jochems, Verpleegkundig Specialist bij Leidsche Rijn Centrum.
Caroline Jochems (32) is Verpleegkundig Specialist bij Leidsche Rijn Centrum. Ze is gespecialiseerd in gynaecologische en urologische klachten bij vrouwen.Wat ze zo leuk vindt aan de baan? “De verscheidenheid van klachten, de leeftijd van jong tot oud en de band die je opbouwt met patiënten spreekt mij erg aan. Ook het combineren van medische en verpleegkundige zorg vind ik een mooie uitdaging.”

Sandra Agterberg-Harink, Verpleegkundig Specialist locatie Terwijde.
Sandra Agterberg-Harink (34) is Verpleegkundig Specialist bij locatie Terwijde. Na jaren ervaring als wijkverpleegkundige was ze meteen enthousiast toen ze drie jaar geleden de functie voorbij zag komen: ”Ik dacht, deze uitdaging waarin ik mijn verpleegkundige kennis kan combineren met nieuwe medische kennis kan ik niet laten lopen! Ik pleit voor persoonlijke zorg op maat met oog voor de gehele patiënt. Hier op Terwijde ondersteun ik het huisartsenteam door proactieve ouderenzorg en door generalistische spreekuren te draaien rondom huid, kno, luchtwegklachten, oogklachten, et cetera. Ik oefen mijn vak dagelijks met veel plezier uit en hoop me nog vele jaren in te mogen zetten voor hoogwaardige en effectieve patiëntenzorg.”

Maartje Verweij, Verpleegkundig Specialist in opleiding, Vleuterweide.
Maartje Verweij (38) is Verpleegkundig Specialist in opleiding op locatie Vleuterweide en werkte twaalf jaar als jeugd- en stafverpleegkundige in de jeugdgezondheidszorg. Ze rondde in die tijd een opleiding tot verpleegkundige maatschappij & gezondheid af en werd opgeleid in het uitvoeren van medische screeningen bij kinderen van 0 tot 4 jaar. Hier leerde zij bijvoorbeeld hartafwijkingen, oogafwijkingen en heupafwijkingen op te sporen. Daarna wilde ze zich nog verder ontwikkelen. “De functie van verpleegkundig specialist sluit precies bij mijn ambities aan!”

Joanne Klein Nagelvoort, Verpleegkundig Specialist, Veldhuizen en Vleuterweide.
Joanne Klein Nagelvoort (32) is Verpleegkundig Specialist in Veldhuizen en eens in de veertien dagen in Vleuterweide om Maartje te begeleiden. Haar specialisatiegebied tijdens de opleiding was acute zorg en het ademhalingsstelsel. “Maar in de praktijk ben ik vooralsnog vooral heel generalistisch. Na bijna zes jaar op de hartchirurgie was het tijd voor een nieuwe stap. Omdat mijn hart bij afwisseling ligt kwam ik bij de huisartsgeneeskunde uit. En afwisselend is het zeker; oud en jong, medisch ingewikkeld en simpel. Ik zie het allemaal!”

Michael van Kempen, Verpleegkundig Specialist in opleiding, Parkwijk.
Michael Verbeek- van Kempen (32) is Verpleegkundig Specialist in opleiding op de locatie Parkwijk. Hij is gespecialiseerd in wondzorg. Na jaren werkzaam te zijn geweest als wijkverpleegkundige en wondverpleegkundige wilde hij zijn ambities waar maken. “Ik wilde mijn expertise op het gebied van wondzorg blijven uitoefenen, maar mijn hart ligt binnen de eerstelijns zorg. Dit valt nu heel mooi samen. Daarnaast spreekt de diversiteit van de klachten en leeftijden van de patiënten mij erg aan in deze functie.”


 

reclamebureau anno nu ifthen.nl