Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra

Nieuws

23/10/2017

Herfst en winter leiden tot meer depressies

De zomervakantie is definitief voorbij. Daar herinneren de vallende blaadjes en de weersomstandigheden u wel aan. En de dagen die steeds korter worden. In deze periode begint de drukte van alle dag ook weer. Deze omstandigheden maken dat een depressie in deze periode sneller op de loer ligt. Vorig jaar besteedde de Rijksoverheid er in het najaar een landelijke campagne aan. Ook dit jaar willen wij je bij LRJG het taboe rondom depressie wegnemen. 

Maar liefst 1 op de 20 Nederlanders worstelen elk jaar met een depressie. Het is in Nederland de meest voorkomende reden voor ziekteverzuim. Toch is depressie niet of nauwelijks een onderwerp van gesprek. Wat kunt u doen als u depressieve gevoelens hebt? En wat kan onze praktijkondersteuner Geestelijke Gezondheidszorg (POH-GGZ) voor u betekenen? 

Wat te doen bij (vermoeden van) depressie?
Mocht u depressieve gevoelens hebben, dan is uw huisarts uw eerste aanspreekpunt. Maak dan een afspraak met uw huisarts, zodat hij of zij kan vaststellen of er een lichamelijke of psychische oorzaak is. Veel mensen vinden het lastig te accepteren als de neerslachtigheid een psychische oorzaak heeft. Wellicht herkent u dat. U kunt daarover praten met de POH-GGZ (praktijkondersteuner Geestelijke Gezondheidszorg) die werkzaam is in uw huisartsenpraktijk. 

Rol POH-GGZ bij stemmingsklachten volwassenen
Soms verdwijnen de stemmingsklachten vanzelf. Als dit niet zo is, denkt de POH-GGZ graag met u mee hoe u voorkomt dat uw klachten erger worden. De POH-GGZ geeft u tips, waarvan in de praktijk gebleken is dat ze helpen, als u ze toepast.

Als het nodig is, zal de POH-GGZ u – in overleg met de huisarts - adviseren om bijvoorbeeld naar het Buurtteam of een psycholoog te gaan. U kunt met de POH-GGZ blijven praten tot u aangeeft een klik te hebben met de hulpverlener naar wie u bent verwezen. Wij laten u niet alleen tobben als u zich somber voelt! 

Rol POH-GGZ bij stemmingsklachten jongeren
Soms gaan de stemmingsklachten vanzelf over. Als dit niet zo is, denkt de POH-GGZ graag met jou mee (en soms met je ouders) hoe je voorkomt dat je klachten erger worden. Gelukkig is het meestal goed te verhelpen!

reclamebureau anno nu ifthen.nl