Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra

Nieuws

08/12/2015

Grote opkomst inspiratieavond Gezonde Wijk

Leidsche Rijn Vleuten De Meern - 26 november 2015
Op 26 november trok de inspiratieavond Gezonde Wijk Leidsche Rijn, Vleuten, De Meern maar liefst 110 deelnemers; bewoners en gezondheidsprofessionals. De gezondheid van bewoners in Leidsche Rijn blijkt op sommige aandachtsgebieden minder goed te zijn dan in Utrecht. Daar wil het netwerk Gezonde Wijk graag verandering in brengen.

Programma inspiratieavond
Karolien van den Brekel, huisarts Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra deed de aftrap: 

"Gezondheid gaat om je lekker voelen, lekker kunnen leven" vertelt ze. "Leidsche Rijn Vleuten de Meern zijn jonge, gezonde wijken in Utrecht, waar men een vrij goede gezondheid ervaart. Toch wil dat niet zeggen dat er niets speelt." 

Karolien liet een paar grafieken zien waaruit bleek dat wijkbewoners vaker overgewicht, last van stress of overspannenheid hebben, en minder bewegen dan gemiddeld in Utrecht.

Prikkelende beelden door Vinexvrouwtje
Marieke Dubbelman, oftewel het Vinexvrouwtje en columniste, liet de nodige positieve, en ook veel tegenstrijdige foto’s de revue passeren over gezondheid. Dat gaf stof tot nadenken.

Workshop haal meer uit je gezondheid  met het ‘positieve gezondheidsmodel’ (4D)
Daphne Wiersma en Pieter de Vries, Stichting Volte

Daphne lichtte het begrip ‘Positieve Gezondheid’ toe. Bekijk hiervoor ook het filmpje.

Het 4D-model biedt op een brede manier inzicht in gezondheid. Lichaam, geest, sociaal en maatschappelijk welbevinden worden hierin meegenomen. Pieter de Vries, Praktijkondersteuner GGZ, lichtte een voorbeeld toe uit de praktijk waarbij dit model de persoon in kwestie heeft geholpen uit haar situatie te komen.  

Ontwikkelingen in de Gezonde Wijk
Karolien van den Brekel en Astrid van den Broek (LRJG)

Wat is Gezonde Wijk?
Gezonde Wijk Leidsche Rijn Vleuten De Meern is een wijk-samenwerkingsnetwerk op sociaal en medisch vlak. De partners zijn gezondheidscentra, Volksgezondheid, Welzaam, Doenja, Buurtteam, Wijkbureau, Harten voor Sport, Careyn, Rijnhoven, Bewonersinitiatieven, Zorgverslimmingsplatform.

Gezamenlijk stimuleren zij bewoners bij het verbeteren van hun gezondheid en zich goed voelen door goede samenwerking van partners in wijk.

Het afgelopen jaar heeft het netwerk meer vorm gekregen door een coördinatiepunt (wijkarts Karolien en coördinator Astrid) op te zetten, een regiegroep op te richten, overzicht te creëren van wat er al is en nodig is, samen een focus kiezen en enkele projecten uit te voeren.

Enkele voorbeelden:

  • Koppelkaart: belangrijke contacten staan nu op een ‘Koppelkaart’ die professionals gebruiken om elkaar te vinden en bewoners naartoe te verwijzen. 
  • De Diabetes Challenge: samen lopen voor een betere conditie en gezondheid als je diabetes hebt. Vriendschap en elkaar steunen maakten de challenge ook erg leuk en stimulerend.
  • Het Gezondste Festival in Parkwijk: een bruisende dag vol nieuwe ervaringen, volgens Susanne Stokvis van Doenja.

Reactie na de brainstorm

Lian: "Wat een grote opkomst deze avond! Zowel professionals, vrijwilligers als bewoners uit Leidsche Rijn De Meern Vleuten. Positieve en inspirerende energie. Iedereen deed enthousiast mee en luisterde naar elkaar. Er zijn mooie verbindingen gelegd.

Via het handige 4D-model kon je vanuit verschillende invalshoeken naar gezondheid kijken. Een handige kapstok om met elkaar dezelfde taal te kunnen spreken en eigen blinde vlekken te ontdekken waar je actie op kunt ondernemen.

Vanavond zijn zoveel bruisende ideeën naar boven gekomen!

Meer ideeën zijn altijd welkom. Laat het weten via gezondewijk@lrjg.nl.

De komende periode gaat de regiegroep met alle feedback aan de slag, waarna ze een plan voor 2016 gaan maken.

Gezonde Wijk inspiratieavond in de media:

 

reclamebureau anno nu ifthen.nl