Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra

Nieuws

14/09/2015

Geslaagde pilot artrose krijgt vervolg

Diagnose artrose stellen
Artrose van de heup en knie is een aandoening die met name op oudere leeftijd voorkomt. Artrose kan veel klachten geven, met name pijn, stijfheid en moeite met bewegen.

De huisarts kan de diagnose vaak goed stellen door het uitvragen van de klachten en via lichamelijk onderzoek. Het maken van een röntgenfoto is zelden nodig omdat artrose, zeker in de beginfase, lang niet altijd op een foto te zien is. 

Zorg in Nederland rondom artrose niet optimaal
Uit onderzoek blijkt dat de zorg rondom artrose niet optimaal verloopt, want 4 van de 5 artrosepatiënten worden naar een specialist doorverwezen zonder eerst een goede behandeling van de huisarts en/of fysiotherapeut te hebben gekregen.

Die behandeling kan bijvoorbeeld bestaan uit goede voorlichting, pijnstilling en/of oefentherapie en afvallen bij overgewicht.

Daarnaast geeft 14% van de mensen die een knie of heupprotese hebben gekregen aan, dat zij meer klachten hebben in hun dagelijks functioneren dan voor de operatie en 6% merkt geen verschil.

Minder verwijzingen naar specialist nodig
De fysiotherapeuten en huisartsen binnen de Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra hebben een pilotonderzoek gedaan waarbij zij patiënten met artrose van de heup of knie een stapsgewijze behandeling hebben aangeboden: goede voorlichting, pijnstilling en zo nodig fysiotherapie.

Dit pilotonderzoek heeft aangetoond dat hierdoor minder verwijzingen naar de specialist nodig zijn.

Uitbreiding onderzoek artrose door LRJG
LRJG breidt dit onderzoek graag verder uit binnen haar gezondheidscentra en in de regio, zodat artrosepatiënten in de toekomst betere zorg krijgen van hun huisarts in samenwerking met de fysiotherapeut.

Oefeningen voor u als artrosepatiënt
De fysiotherapeuten bij LRJG hebben diverse oefeningen opgesteld die in de praktijk hebben laten zien dat ze werken om de klachten te verminderen of tenminste niet te verergeren. Daarnaast kan voorkomen worden dat u te vroeg of onnodig wordt geopereerd.

Vragen over de oefeningen?
Deze oefeningen delen we graag met u via onze website, inclusief verhelderende plaatjes om de houdingen en bewegingen verder te verduidelijken. Als u hierover vragen hebt, neemt u dan gerust contact op met uw fysiotherapeut bij LRJG.

Ga naar de oefeningen...

reclamebureau anno nu ifthen.nl