Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra

Hyperventilatie

Wat is hyperventilatie?

Als we ademen wordt er zuurstof ingeademd en koolzuur uitgeademd. Hyperventileren is een vorm van gespannen ademen waarbij de uitwisseling van zuurstof en koolzuur groter is dan de behoefte van het lichaam op dat moment. Het gevolg is dat de koolzuurconcentratie in het bloed daalt wat vervelende lichamelijke reacties kan opwekken.

Veel gehoorde klachten bij hyperventilatie is dat ademen moeizaam gaat en dat de sterke focus die vervolgens op de ademhaling wordt gelegd onprettig kan zijn. Vaak is er een gevoel van luchttekort maar door extra moeite te doen om te ademen wordt ademhalen alleen nog maar lastiger.

De gevolgen van hyperventileren worden door iedereen anders ervaren. Te denken valt aan klachten als duizeligheid, kortademigheid of verhoogde spierspanning of spierstijfheid, maar ook angst, spanning, steken op de borst, hartkloppingen en tintelingen.

Deze klachten zijn lastig en vervelend, maar beslist niet schadelijk.

Uitlokkende factoren (vicieuze cirkel)

Ademhalen verloopt grotendeels automatisch waardoor u niet bij iedere ademhaling hoeft na te denken. Maar ademhaling past zich ook aan op de omstandigheid of omgeving zoals bij lichaamsbeweging, inspanning, warmte of zuurstoftekort. Daarnaast reageert de ademhaling op onze gemoedstoestand bijvoorbeeld zuchten bij droefheid, hoog ademen bij angst en diep ademen bij woede.

Een verstoord ademritme past bij spannende situaties en momenten waarop u waakzaam moet zijn. Ook als emoties van angst en/of boosheid onvoldoende geuit worden, heeft dat invloed op onze ademhaling en gaan we gespannen ademen.

Wat kunt u er aan doen?

Door de juiste adembewustwording en training leert u direct en bewust een natuurlijk en ontspannen manier van ademen bij uzelf op te roepen. De ademtraining is geen medicijn waarmee klachten snel verdwijnen maar een hulpmiddel. Een instrument om de spanning bij de ademhaling te reguleren. Het doel van ademtraining is dat u de beweging van het ademen zelf leert voelen. Beweging in de buik, flanken, de rug en in de borstregio. Wanneer u dit goed kunt voelen, herkent u ook wanneer de adembeweging anders verloopt.

Als u de ademtraining opneemt in uw dagelijkse programma zult u merken dat u het eigenlijk vanzelf doet; de positieve ervaring beloont zichzelf!

Wat kan een fysiotherapeut voor u betekenen?

De fysiotherapeut kan u helpen met aanleren van een ontspannen ademhaling. 
Een afspraak maakt u via het planbureau fysiotherapie. Op werkdagen van 09:00 - 17:00 uur bereikbaar op telefoonnummer: 030 - 669 08 27, of stuur een email naar fysio@lrjg.nl.

Voor meer informatie kunt u alvast terecht op onderstaande website:
https://www.thuisarts.nl/hyperventilatie/ik-heb-last-van-hyperventilatie

reclamebureau anno nu ifthen.nl