Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra

Pijn, stress en onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK)

Pijn, stress en onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK)

Wie zijn wij: Suze Toonders (links), Els van Westrienen (links midden), Wytse Brongers (rechts midden) en Marjo Bemelmans (rechts) (foto 1). Samen vormen wij expertteam pijn, stress en onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK).

 

Foto 1. Expertteam: Pijn, stress en onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK)

Achtergrond informatie

Fysiotherapeuten die psychosomatisch werken zijn experts in het behandelen van spannings- of stress gerelateerde klachten, chronisch pijn en onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK).

Psychosomatiek staat voor de relatie tussen het geestelijke (psyche) en lichamelijke (soma) en hoe dat elkaar onderling beïnvloedt. De fysiotherapeut die psychosomatisch werkt, kijkt naar het verband tussen lichaam, geest, emoties en leefomgeving. Bij “psychosomatische klachten” kunnen lichamelijke, psychische en sociale factoren een rol spelen. Hierbij kan gedacht worden aan factoren als stress, slecht slapen, minder bewegen, piekeren en moeite hebben met ontspanning.

Wij behandelen patiënten met klachten die vaak samenhangen met stress waarvoor geen direct lichamelijke oorzaak gevonden kan worden.  U kunt denken aan klachten als: rugpijn, hoofdpijn, buikpijn, vermoeidheid, duizeligheid, maar ook klachten als hyperventilatie, burn-out, depressie, angst en spanning.

Door middel van psychosomatische fysiotherapie krijgt u uitleg over uw klachten en hoe het komt dat ze zo lang duren, krijgt u inzicht in hoe u het beste met de klachten kan omgaan en leert u de balans te herstellen tussen belasting en belastbaarheid en spanning en ontspanning.

Tijdens de behandeling kan er gewerkt worden aan verschillende doelen zoals: het veranderen van factoren die klachten in stand houden, het toepassen van ontspanningsvaardigheden,  het verbeteren van ademhaling of adempatroon, verhogen van de algemene belastbaarheid en aanvoelen en respecteren van lichamelijke en psychische grenzen. Uitgangspunt is een actieve benadering waarin de patiënt centraal staat.

reclamebureau anno nu ifthen.nl