Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra

Echografie

Wat is musculoskeletale echografie?

De fysiotherapeut kan musculoskeletale (msu) echografie gebruiken als aanvullend beeldvormend onderzoek. Via ultrasone (niet hoorbare) geluidsgolven kunnen eventuele afwijkingen of schade aan de gewrichten en oppervlakkig gelegen weke delen van het lichaam (zoals spieren en pezen) worden opgespoord.

De geluidsgolven worden uitgezonden via een probe die geplaatst wordt op de betreffende structuur. De verschillende weefsels in ons lichaam absorberen en weerkaatsen deze golven elk met net een iets andere intensiteit. De probe vangt dit weerkaatste geluid weer op en verwerkt dit tot beeldmateriaal. Zo kan er onderscheid worden gemaakt tussen bijvoorbeeld spier, pees en kraakbeenweefsel, en de conditie daarvan. De fysiotherapeut beoordeelt deze beelden vervolgens. Hierdoor kunnen wij gerichte zorg op maat bieden.

De voordelen van echografie:

Echografie biedt meerdere voordelen ten opzichte van andere beeldvormende technieken in de zorg.

-          Echografisch onderzoek is betrouwbaar, veilig, snel en pijnvrij;

-          Het is toepasbaar bij acute klachten, zoals een enkelverstuiking;

-          Het biedt de mogelijkheid tot dynamisch onderzoek, als u bijvoorbeeld last heeft bij één specifieke beweging;

-          Het onderzoek wordt niet beinvloed door bijvoorbeeld een pacemaker of een prothese;

-          U krijgt als patiënt inzicht in de oorzaak en verloop van uw klachten;

-          De uitkomsten van het onderzoek zijn direct beschikbaar. Uiteraard zal de fysiotherapeut dit ook met uw huisarts of medisch specialist bespreken indien nodig.

Aanmelden en kosten:

-          U heeft geen verwijzing nodig, msu echografie valt ook onder Directe Toegangelijkheid Fysiotherapie;

-          Het onderzoek is gewoon op de fysiotherapiepraktijk uit te voeren;

-          Er zijn geen extra kosten aan verbonden. Het wordt gedeclareerd als een reguliere behandeling fysiotherapie en wordt gedekt door uw aanvullende fysiotherapie verzekering. Bent u niet aanvullend verzekerd voor fysiotherapie? Klik HIER voor onze tariefen.                                                                                                                                                                                  

Hoe ziet het onderzoek eruit?

Echografisch onderzoek is onderdeel van uw persoonlijke behandeling. Daarom zal er voorafgaand aan de echo altijd een vraaggesprek en eventueel een lichamelijk onderzoek plaatvinden, zodat het echografisch onderzoek zo gericht mogelijk kan worden toegepast.

Hiervoor neemt u plaats op de behandelbank of kruk, en wordt u gevraagd de betreffende structuur te ontbloten. Er zal hypo- allergene contactgel worden aangebracht om de werking van de probe te vergemakkelijken. De fysiotherapeut zal samen met u de structuur in kaart brengen en de uitkomsten bespreken. Dit duurt tussen de 30 en 45 minuten.

Heeft u nog vragen?

Stel ze gerust aan onze assistentes via mail: fysio@lrjg.nl of telefoon: 030 6690827

reclamebureau anno nu ifthen.nl